Gull – dette gullet kan du tjene penger på!

Thorvald Mansen - Forfatter

Gull er, som mange vet, et svært verdifullt metall som under lang tid har vært ansett som fantastisk vakkert i mange kulturer. I dag – akkurat som før – brukes den også som betalingsmiddel og for deg som har lite penger kan gullet ditt hjelpe deg. Hvis du ikke bruker gullet kan det lønne seg å selge det! I dag kan man selge gull på flere ulike måter, men hvilket gull kan du virkelig selge?

Dental gull

Dental gull brukes, akkurat som navnet sier, innen tannhelsen. Gullet brukes i hovedsak for å fremstille gullkroner, noe som er en svært gammel metode som ble brukt allerede før vi begynte å telle år. At det er gull som er brukt er fordi dette metallet er egnet for munnhulen.

Det er korrosjonsbestandig, det vil altså ikke slites ned, og har svært gode evner med hensyn til støping og bearbeiding. Men i dag er det en mer moderne måte å lage tenner på, derfor velger mange å bytte ut gull fyllinger til moderne fyllinger.

Dette gjør at de får gull til overs og dette gull kan selges! Hvis du har dental gull er det ekstra viktig å selge det, ettersom du selv ikke kan benytte det. Et smykke kan brukes, mens dental gull ligger bare gjemt bort i en eller annenskuff, i stedet for å ligge som penger i lommeboken. Mange kjøpere kjøper også urent dental gull, altså gull som er blandet med andre metaller.

Hvitt gull

Mange gullkjøpere kjøper også hvitt gull, noe som egentlig ikke er gull. Hvitt gull er en blanding av gull og en eller flere metaller, f.eks. nikkel eller palladium. Imidlertid er det vanlig rent gull som er basen i blandingene; gullet er ofte 75% av hele massen.

For å få den hvite fargen på blandingen må den også tåle rodinering, hvilket er en behandling som behandler overflaten og gjør den hvitere enn hva den egentlig er. Selvfølgelig finnes det gull tilgjengelig som ikke er behandlet på denne måten, og gullet er da litt mer grå enn det hvite gullet.

Til tross for at hvitt gull er en fremstillet blanding er det veldig attraktivt på gullmarkedet og kan selges uten problem. Det hvite gullet forekommer hovedsakelig i ulike smykker.

Gull i form av smykker og klokker

Vanlig gull, i form av smykker og klokker, blir også kjøpt. Det spiller heller ingen rolle om gullet har høy eller lav karat, men kvaliteten påvirker selvfølgelig prisen. Gull med mye karat i tjener du mer på, enn gull med lite karat i.

Noe du bør tenke på når du selger smykker er at mange kjøpere kun betaler for gullet, og ikke for steiner og lignende. Er det vakre og verdifulle steiner i smykket bør du altså fjerne dem før du sender smykket videre. Hvis det handler om et antikt smykke kan det også være lurt å selge det til noen som kjøper antikviteter, da får du kanskje en bedre pris for smykket.

Det er altså godt å ha et øye på karat, alder, verdi og eventuelle verdifulle steiner. Er du usikker kan du selvfølgelig finne noen som har kunnskap i emnet, f.eks. en gullsmed, for å få en verdivurdering av smykket eller klokken.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny