Vanlige spørsmål – FAQ

Thorvald Mansen - Forfatter

Hvem kan søke om forbrukslån?

For å få innvilget et forbrukslån må man være norsk statsborger og være over 18 år gammel. Hvis man søker online blir ofte søknaden behandlet automatisk først, og da må man ha en registrert inntekt i det forrige inntektsåret og ikke ha noen aktive inkassosaker. Har du akkurat startet i ny jobb kan du ettersende dokumentasjon på arbeidsforhold og inntekt senere, men ta da direkte kontakt med banken du søker lån hos.

Skal jeg velge en låneformidler eller gå direkte til banken?

Svaret er at låneformidlere er det mest populære valget og gir faktisk best resultat når det gjelder godkjente søknader. Renten er vanligvis også bedre, og det er mye enklere å bruke en låneformidler. Bankenes vilje til å låne ut penger varierer over tid, og derfor kan en låneformidler være et godt valg.

Er det noen forskjell mellom forbrukslån og samle lån (refinansiering)?

Ja, det er forskjeller mellom forbrukslån og samle lån (refinansiering). Hvis du vil samle lån, er betingelsene annerledes. Det er vanlig at långivere tilbyr lengre tilbakebetalingstider hvis du ønsker å samle lån.

Søknaden min ble avslått. Hva gjør jeg nå?

Hvis søknaden din ble avslått da du søkte direkte fra en nettside og har hatt en inntekt i det forrige inntektsåret og ikke har noen aktive inkassosaker, bør du ta direkte kontakt med banken du søkte lån hos. Får du allikevel avslag på søknaden, be om grunnen til avslaget, slik at du er sikker på at alt stemmer. At du får avslag hos en bank vil ikke si at du får avslag hos alle du søker hos. Ikke gi opp!

Hvor lang tid tar det før jeg får svar på søknaden om forbrukslån?

Søker du online får du svar etter kun få minutter. Søknaden din ligger da klar hos banken og du får nå beskjed om å sende inn dokumentasjon på inntekt og gjeld som du har oppført i søknaden din. Det er viktig at all informasjon du fører opp i søknadsprosessen stemmer med dokumentasjonen du ettersender. Søker du lån via telefon hos en bank kan behandlingstiden ta 1-2 dager før du får svar. Går det ut over denne tiden bør du purre på saksbehandlingen.

Hvilken rente får jeg?

Renten på forbrukslån varierer veldig og kan også være individuell. Bankene graderer ofte risikoen på lånet etter inntekt og sikkerhet. Lån med sikkerhet starter vanligvis fra 7,9 % og kan gå opptil rundt 15 prosent. Vær obs på å skille mellom effektiv og nominell rente. Effektiv rente inkluderer alle omkostningene på lånet og starter uten sikkerhet vanligvis fra 15 % og opptil 35 %.

Hva slags dokumentasjon kreves?

Alle som er ansatt, deltidsansatt, vikar, trygdet eller pensjonist må sende inn siste lønnsslipp. Noen banker krever opptil tre lønnsslipper, men dette er ofte spesifisert. Du må også sende inn siste selvangivelse. Her er det viktig at du ikke sender inn kopi av skattekortet eller dokumentet som heter skatteoppgjør. Har du ekstra inntekter som husleie eller barnebidrag og lignende som styrker inntekten må dette også dokumenteres. Mange er selvstendig næringsdrivende og disse må sende inn resultatregnskapet sitt for de to siste månedene. Disse regnskapene må være godkjent av revisor eller regnskapsfører.

Hvor lang tid tar det før pengene blir utbetalt?

Utbetalingstiden varierer noe hos bankene, men laster du opp dokumentasjonen og denne stemmer med tallene du oppga i søknaden kan pengene være på kontoen din allerede dagen etter at lånet ble innvilget. Det er viktig at du holder de fristene som blir satt, slik at banken ikke trenger å vente på deg. Går det over 2 dager fra du fikk innvilget lånet og du ikke har fått pengene kan du gjerne purre.

Kan jeg betale inn ekstra eller innfri forbrukslånet når jeg vil?

Det er få banker som binder deg til noen tidsperiode på lånet, utover når lånet må være tilbakebetalt. Dette betyr at du kan betale ekstra og innfri lånet akkurat når du vil.

Må jeg ha medsøker?

Vurderer banken inntekten din som god nok trenger du ingen medsøker på lånet ditt. Vurderer banken at utgiftene på lånet er for høye i forhold til inntekten din vil du få avslag på søknaden din. Ta kontakt med banken for å finne en løsning. Kanskje har du glemt en inntekt som for eksempel barnebidrag eller ekstrajobber du har? Vurderer banken fortsatt at lånet er for høyt kan en medsøker være en god løsning for å få innvilget lånet du søker om. Dette styrker søknaden din.

Hvordan får jeg pengene tilsendt?

I lånesøknaden din får du muligheten til å skrive inn kontonummeret du ønsker at pengene skal utbetales til. Banken som innvilger lånet betaler da inn pengene til denne kontoen automatisk.

Hva kan jeg trekke av på skatten?

Du får fradrag på 27 prosent på alle renteutgiftene du har hatt det siste året. Dette gjelder alle typer lån, også forbrukslån. Du vil også kunne skrive av andre utgifter du har hatt på lånet ditt som for eksempel etableringsavgift og andre administrasjonsutgifter. Ta vare på kvitteringen din og sjekk alltid om opplysningene på din selvangivelse stemmer med dine egne tall. Renteutgiftene dine vil du motta i en egen årsrapport fra banken.

Hva skal jeg gjøre om jeg får betalingsproblemer mens jeg har lånet?

Alle kan oppleve å komme i økonomiske utfordringer. Hvis du skulle få betalingsproblemer under låneperioden må du ta kontakt med banken du har lån i umiddelbart og finne en løsning. De fleste banker liker at du selv tar initiativet til dette, slik at man kan komme frem til en løsning. Tar du ikke kontakt med banken og mottar purringer vil til slutt lånet gå til inkasso og du kan få en betalingsanmerkning.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny