Lån og kredittsjekk 

Thorvald Mansen - Forfatter

I 2010 ble alle banker og låneinstitusjoner pålagt å kredittsjekke alle som søker om lån. Har du betalingsanmerkninger reduseres sjansen for å få innvilget lån, men det finnes fortsatt håp for å få innvilget lån.

Etter at Forbrukerombudet strammet inn reglene for hvilke plikter bankene og låneinstitusjonene har før de utbetaler lån i 2010, ble det også lovpålagt å kredittsjekke alle som søker om kreditt eller lån. Dette gjør de som en del av kredittvurderingen og for å se om du har vært en god betaler tidligere. Det å ha en betalingsanmerkning reduserer sjansene for å få kreditt og nye lån, men det finnes faktisk banker som også hjelper i gang de som har hatt økonomiske problemer tidligere og som ønsker å rydde opp i økonomien sin.

Hva er en kredittsjekk?

Som nevnt er alle som låner ut penger lovpålagt å gjøre en kredittsjekk av alle som søker om et lån eller kreditt. Dette gjør de for å se hvordan din kreditthistorie ser ut frem til søknaden din kom til dem. Har man utelatt å betale lån og andre regninger kan det ha blitt registrert en betalingsanmerkning. Hvis dette er tilfellet skal dette være med i vurderingen om lånet skal innvilges eller ikke. En kredittsjekk foretas bare oftere og oftere og blir brukt av selskaper som gir kreditt, selger mobilabonnementer, boliglån, strømavtaler og forsikringer.

I Norge har selskaper som kredittvurderer kundene sine en avtale med kredittselskaper som for eksempel Kredinor, som da oversender kreditthistorikken din til den aktuelle banken. Før en slik kredittsjekk foretas får du beskjed om det, enten på telefonen eller skriftlig hvis du for eksempel søker om et lån online. Å ta en kredittsjekk uten at du har fått beskjed om det eller godkjenner dette er ikke lov.

Hva inneholder kredittsjekken?

Når man gjør en kredittsjekk vil selvfølgelig kreditthistorikken komme opp. Har man en anmerkning her vil hvem man skylder pengene til komme opp og hvor mye man skylder. Inntekten til den som blir kredittsjekket vil også komme opp for de tre siste årene. Dette er da inntekten som ble registrert på selvangivelsene for disse årene. For de som ikke har noen anmerkninger vil det da stå at det det er «intet å anmerke», men alle vil ha en såkalt kredittscore.

Denne baserer seg på hvor mye du har tjent gjennom de siste årene. Mange tror at kredittscoren reduseres når man søker om lån, men dette stemmer ikke. Du kan søke så mange lån du ønsker uten at kredittscoren din blir redusert.

Lån med betalingsanmerkning

I dag finnes det flere låneinstitusjoner som gir lån også til dem som har en betalingsanmerkning. Dette gjøres ved at man har en eiendom man stiller som sikkerhet ved lånet. Dette kan være din egen eiendom eller noen du kjenner som har stilt seg villig til å være kausjonist. Når du har betalt inn det du skylder, så blir betalingsanmerkningen strøket umiddelbart.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny