Hvordan banker avgjør kvalifiserte kandidater til det beste samlelånet med lave renter?

Thorvald Mansen - Forfatter

Når du søker om et samlelån, vil banken vurdere kredittverdigheten din og den økonomiske situasjonen din for å avgjøre om du er en kvalifisert kandidat for et lån med lave renter i følge Finansportalen og Defero.

Kredittscoren din er et viktig tall som kan variere mellom ulike kredittopplysningsbyråer, som DNB og Creditsafe. Denne scoren strekker seg fra 1 til 100, der 1 indikerer lav kredittverdighet og høy risiko for kreditoren, mens 100 indikerer høy kredittverdighet og lav risiko i folje Bisnode / Dun & Bradstreet og Creditsafe. Ved tilfeller av betalingsanmerkninger eller kredittsperre, kan scoren ofte falle til null.

Her er noen faktorer som banker vanligvis vurderer når de bestemmer om du kvalifiserer deg for et samlelån og hvilken rente du kan få.

 • Kredittscore
  En av de viktigste faktorene som banker vurderer når de bestemmer om du kvalifiserer for et samlelån med lave renter, er kredittscoren din. Kredittscoren din er en numerisk verdi som viser kredittverdigheten din basert på din økonomiske historikk i følge Experian, CreditSafe, dnb.com (Bisnode). Jo bedre kredittscore du har, jo mer sannsynlig er det at du vil kvalifisere for et samlelån med lavere rente.
 • Gjeldsbelastning
  Banker vil også vurdere gjeldsbelastningen din når de bestemmer om du kvalifiserer for et samlelån (i følge regjeringen). Hvis du har høy gjeldsbelastning, kan banken se på deg som en høyere risiko, og dermed tilby deg en høyere rente på et samlelån. Derfor kan det være lurt å redusere din totale gjeldsbelastning før du søker om et samlelån.
 • Inntekt
  Banker vil også vurdere inntekten din når de bestemmer om du kvalifiserer for et samlelån med lave renter. Inntekten din vil hjelpe banken å avgjøre om du har tilstrekkelige midler til å gjøre de månedlige nedbetalingene på et samlelån.
 • Betalingsevne
  En annen faktor som banker vil vurdere når de bestemmer om du kvalifiserer for et samlelån, er betalingsevnen din. Banker vil vurdere hvordan du kan betjene et samlelån i henhold til deres betingelser, og dermed tilby deg en rente som er passende for din økonomiske situasjon.
 • Kredittsjekk
  Til slutt vil bankene utføre en kredittsjekk når du søker om et samlelån. Dette gjøres for å vurdere kredittverdigheten din og betalingsevnen din. Kredittsjekken vil gi banken informasjon om kredittscoren din, gjeldsbelastningen din, og dermed hjelpe dem å avgjøre om du er en kvalifisert kandidat for et samlelån med lave renter.

Samlelån med lave renter: Hvordan få en god kredittvurdering og kredittscore?

Som nevnt i forrige avsnitt, er kredittscore en av de viktigste faktorene som banker ser på når de bestemmer om du er en kvalifisert kandidat for et samlelån med lave renter. Hvis du ønsker å forbedre din kredittscore og øke sjansene dine for å kvalifisere for et samlelån med lave renter, kan du følge disse tipsene:

 • Hold orden på økonomien din: Betal regningene dine i tide for å unngå betalingsanmerkninger. Betalingsanmerkninger vil påvirke kredittscoren din negativt og kan føre til avslag på søknader om ny kreditt (i følge Okida, Creditsafe, Dun & Bradstreet).
 • Stabil inntekt: Stabile inntekter over tid indikerer økonomisk stabilitet, noe som kan forbedre kredittscoren din. Store svingninger i inntekten kan indikere økonomisk ustabilitet (i følge Dun & Bradstreet).
 • Unngå høy usikret gjeld: Høy usikret gjeld eller mange usikrede gjeldsprodukter kan føre til avslag på kredittsøknader (i følge Experian).
 • Bevisst forhold til kredittscore: Det er viktig å ha et bevisst forhold til egen kredittscore. Regelmessig sjekk av egen score kan hjelpe deg med å identifisere områder du kan forbedre.

Du kan sjekke kredittscoren din gjennom ulike kredittopplysningsbyråer som Experian, Bisnode og Creditsafe (https://defero.no/). Disse byråene tilbyr kredittrapporter og -score mot en avgift, og du kan be om en kopi av kredittopplysningene dine for å se din nåværende kredittscore. Du kan også kontakte banken din eller kredittkortleverandøren din for å spørre om de tilbyr gratis kredittscore rapportering som en del av tjenestene deres. Det er viktig å holde oversikt over kredittscoren din og overvåke kredittopplysningene dine regelmessig for å sikre nøyaktighet og identifisere eventuelle potensielle problemer.

Kredittopplysningsbyråer – få tilgang til kredittscoren

Kredittopplysningsbyråer tar vanligvis betalt for å få tilgang til kredittscoren og kredittopplysningene dine. Her er noen kilder som gir informasjon om dette:

 1. Experian: https://www.minexperian.no/
 2. Bisnode: https://soliditet.no/privatpersoner/auth
 3. Creditsafe: https://www.creditsafe.com/no/no.html
 4. Evry: https://www.tietoevry.com/no/industry/data-platforms/data-services/infotorg/

Vær oppmerksom på at disse avgiftene kan variere avhengig av de spesifikke tjenestene som tilbys av hvert kredittopplysningsbyrå, og det kan påkomme ekstra avgifter for visse typer kredittrapporter eller tjenester.

Konklusjon – Samlelån med lave renter

Banker vil vurdere flere faktorer når de bestemmer om du kvalifiserer for et samlelån med lave renter. Det er viktig å ha en god kredittscore, lav gjeldsbelastning og tilstrekkelig inntekt for å kunne få det beste tilbudet på et samlelån. Hvis du vurderer et samlelån, bør du undersøke flere banker og sammenligne deres renter og vilkår før du bestemmer deg for en långiver.

Husk at et samlelån kan være en smart måte å redusere dine månedlige betalinger og spare penger på renteutgifter over tid. Men det er også viktig å ha en plan for hvordan du vil betale tilbake lånet for å unngå å havne i en gjeldsfelle igjen.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny