Kan banken si opp lånet mitt?

Thorvald Mansen - Forfatter

Når du har gått gjennom en lang låneprosess og fått innvilget lån fra banken din, er det ikke slik at prosessen er over. Etter at lånet er innvilget og brukt, er det tid for å vise banken at de gjorde korrekt i å godta søknaden din. Det gjelder å holde seg til bankens vilkår.

Når du får innvilget et lån vil dette komme med en del regler og vilkår, og dette er for at banken skal vite at de får igjen pengene sine. Dersom du viser mislighold og ikke klarer å holde din del av avtalen, er det en mulighet for at banken kan si opp lånet ditt.

Oppsigelse

Oppsigelse av huslån

Et lån kan bli sagt opp på grunnlag av endring i vilkår som er satt av banken. En situasjon dette kan være aktuelt for, er ved samlivsbrudd eller lignende som kan påvirke et huslån. Mange par søker om huslån sammen for å kjøpe hus eller leilighet. Dersom forholdet tar slutt, kan dette gi konsekvenser.

Huslån gis på grunnlag av inntekt, og dersom en husstand går fra to inntekter til én, kan lånebeløpet bli for stort. Det viktigste for banken er at de får betalt tilbake utlånt beløp. Dersom et huslån ikke lenger kan bli nedbetalt, kan banken si det opp. Derfor er det viktig å kontakte banken fortløpende.

Oppsigelse av billån

Når du får innvilget et billån, vil banken sette krav om at du holder bilen forsikret. Du må altså ikke bare betale ned selve lånet, men også en forsikring. Dersom du av en eller annen grunn ikke betaler disse summene, kan banken si opp lånet på grunn av mislighold.

Dersom det er kluss med betalingene til forsikringsselskapet, og du ikke har dialog med banken om dette, kan dette resultere i en oppsigelse. Dette er fordi banken har direkte dialog med forsikringsselskapet, og da kun har den ene siden av saken. Derfor er det viktig å kontakte banken for å oppklare situasjonen snarest mulig.

Mislighold av avtale

Eksemplene over viser oppsigelse av lån på grunn av endringer i/mislighold av låneavtalen. Banken gir deg lån på visse grunnlag, og dersom disse grunnlagene endres kan det også påvirke låneavtalen. Det er dog ikke slik at lånet vil bli sagt opp med en gang, og det kan være store variasjoner fra sak til sak.

Dersom du har en forsinket innbetaling på lånet én gang, vil ikke dette umiddelbart resultere i oppsigelse av lånet fra banken. Dette er en lengre prosess, som kan innebære både purring, inkasso eller andre ledd før oppsigelse av lånet skjer. Det vil også variere om det er et lån med eller uten sikkerhet.

Ha en åpen dialog

Det viktigste å huske på dersom det oppstår en situasjon som påvirker din nedbetaling av lånet, er at du har en åpen dialog med banken. Dersom det har oppstått misforståelser eller livsendringer, burde du snakke med din kundebehandler i banken om dette. Dersom du ikke oppgir denne informasjonen fortløpende, kan banken utføre drastiske tiltak.

Oppsummering

Alle lån kommer med krav og vilkår satt av banken, og dersom disse vilkårene av en eller annen grunn endres eller ikke kan holdes, er det en mulighet for at banken kan si opp lånet ditt. Dette er dog ikke noe som skjer umiddelbart, og ved hjelp av åpen dialog kan de fleste situasjoner ordnes.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny