Lån på Dagen, finnes det?

Thorvald Mansen - Forfatter

Utbetaling lån – Informasjon om lån

Vi har sent flere e-poster rundt og spurt hvem som tilbyr lån på dagen. Flere hadde denne muligheten tilgjengelig for mindre lån, men de kunne ikke garantere et lån på dagen. Noen søknader trenger lengre tid. Dersom ditt lån blir godkjent før kl. 13.00 på en hverdag så finnes det en mulighet for at du får pengene inn på konto samme dag. Derfor er vårt råd til deg å søke på morgenen. Hvis du får lånet godkjent etter kl. 13.00, så vil pengene komme inn på kontoen din dagen derpå.

Andre utbetalingstider – Instabank tilbyr for øyeblikket én dag behandlingstid. Bank Norwegian kom tilbake til oss og sa at de hadde 1 til 3 dager behandlingstid.

Angrerett – Du har alltid 14 dagers angrerett på lån, dersom det skulle ta for lang tid å få lånet ditt.

Formidlere spurte vi ikke, da det er vanskelig å undersøke behandlingstiden hos hver eneste bank de samarbeider med.

Husk, desto større beløp man søker på, jo lengre tid vil utlånprosessen ta. Å søke på et lån vil ikke påvirke din kreditt på noen som helst måte.

I listen nedenfor så finner du flere populære kreditorer. De er rangert etter popularitet og beste tilbud. For beste rente og sjanse til å bli godkjent så anbefaler vi at du ser på Axo. De er et bra valg når det kommer til å samle dine lån.

Noen ganger trenger man litt økonomisk hjelp i hverdagen, og det er ikke alltid det er snakk om voldsomme summer heller. For bare noen år tilbake var det nesten umulig å få lånt små beløper, og man hadde da alternativer som leasing eller kredittkort. Problemet kommer jo da når man kanskje trenger penger til noe som ikke kan leases, man allerede har et kredittkort som ikke har en høy nok beløpsgrense, eller man rett og slett trenger penger på dagen.

Hvordan fungerer egentlig forbrukslån?

Et forbrukslån er rett og slett et lån som gis uten at låner stiller sikkerhet, noe som betyr at lånet står med høyere risiko hos banken. Det er dette som er grunnen til at denne typen mikrolån har mye høyere rentesatser enn hva man får når man låner til for eksempel hus eller bil. Fordelen er jo selvsagt at man kan låne penger fort, og at man kan bruke pengene på det man vil. De fleste forbrukslån har relativt korte låneperioder, noe som også lønner seg for den som tar opp lånet – jo raskere du betaler tilbake jo mindre betaler du ekstra i renter.

Man bestemmer selv hva man bruker lånebeløpet til, men det kan være lurt å huske at det er en god idé å sitte igjen med noe av verdi når man låner. Bruker man lånet på for eksempel ferie eller opplevelser har man heller ingenting man kan selge dersom man i fremtiden skulle få problemer med å betjene lånet.

Hvorfor finnes det så få smålån?

En av hovedgrunnene til at det finnes færre smålånmuligheter enn muligheter for større lån er nettopp dette med risiko for banken. Uten å ha sikkerhet vil banken heller ikke ha den samme muligheten til å kreve inn pengene sine dersom lånet ikke blir betjent. Mange banker velger nok heller da å tilby kredittkortløsninger som for mange også blir en slags variant av et kortsiktig lån ettersom man tross alt bruker bankens penger frem til man betaler regningen.

Hvorvidt det lønner seg å ta opp et forbrukslån eller bruke kredittkort vil være avhengig av hvilke renter man får, men også hvor fort man kan betale tilbake. Trenger man bare å legge ut før neste lønning for eksempel, så vil man kunne bruke pengene fra kredittkortet uten å betale renter i det hele tatt, så lenge man betaler regningen i sin helhet før forfall. Er det snakk om litt lengre lånetid eller litt større beløp, så kan det lønne seg med et lite lån i stedet.

Det viktigste er uansett at man har en plan, slik at man vet hvor mye man kan betale tilbake per måned, og at man vet hva de totale utgiftene blir.

Hvordan fungerer kredittopplysning?

Når man ønsker å ta opp et raskt lån så må man selvsagt godta at banken henter inn kredittopplysninger. Dette gjøres for å sjekke at man ikke har tidligere misligholdte lån, at ingen har stjålet din identitet eller at man av andre grunner ikke burde få låne. I Norge er det kun fire selskaper som har rett til å kredittvurdere privatpersoner, og det er disse som vil sende din informasjon videre til banken når det er bedt om en kredittsjekk.

Det er dog ikke mulig for en bedrift å kredittsjekke deg uten å gi deg tilbakemelding om at dette har skjedd. Etter at en kredittvurdering er gjort skal et gjenpartsbrev sendes, hvor den som er blitt vurdert får vite hvilke opplysninger som er gitt ut, hvor disse opplysningene kommer fra og ikke minst hvem som har bedt om disse opplysningene. Det er opplysningene som blir gitt i kredittopplysningen som ofte er hovedgrunnen for hvorvidt du får lån.

Hva er de vanligste kravene for å få innvilget lån?

Før man får låne penger må man som nevnt over igjennom en kredittvurdering. Denne vurderingen vil legge størsteparten av grunnlaget når banken skal bestemme hvorvidt du får lån eller ikke. Kredittvurderingen er ment å skulle gi banken en idé om hvor sannsynlig det er at du kommer til å betale tilbake ditt lån, og hvorvidt du har en mindre gunstig lånehistorie. Det er dog ikke kreditthistoriene alene som bestemmer hvorvidt man får låne penger.

Et annet viktig punkt på agendaen for bankene er hvor mye man tjener, hvorvidt man har fast jobb og om man forsørger andre enn seg selv. Det er selvsagt en fordel å ha fast jobb, men det er også mulig å få innvilget lån som student eller arbeidsledig. Det samme gjelder for lønnsnivå. Man kan få lån selv om man ikke tjener så mye, men ofte er det enklere å få innvilget større beløp dersom man kan vise til større inntekt.

Når det kommer til familiesituasjon vil man også få lavere lånebeløp dersom det er slik at man har økonomisk ansvar for andre i familien. Dette betyr selvsagt ikke at man ikke kan få lån i det hele tatt, men man kan oppleve å ikke få låne like mye som andre med samme lønnsnivå.

Harde krav hos de fleste banker er at man ikke har aktive inkassosaker, og at man har en inntekt. Mange har også krav til alder, men dette varierer fra bank til bank.

Hvor mye kan man låne?

Mange banker har både en nedre og øvre grenser for smålån, og spesielt er det øvre grense som varierer. Ofte begynner lånebeløpene et sted mellom 5000 og 10 000, og de kan gå helt opp til 600 000 i visse tilfeller. Det er selvsagt ikke alle som vil få innvilget de aller største lånene, men dersom man trenger å finansiere et enkelt oppussingsprosjekt, en ny bruktbil eller lignende så trenger man jo heller ikke de aller største beløpene.

Det kan være vanskelig å si på forhånd akkurat hvor mye penger man kan låne, ettersom dette vil variere fra bank til bank. Det er svært avhengig av den situasjonen man er i. Men en fast jobb og høy lønn vil man naturligvis kunne låne mer penger enn man kan som student uten faste inntekter. Dette går også parallelt med utstedelse av kredittkort og kredittgrensene på disse.

Hvor lang tid tar det å få pengene overført?

Hvor raskt man kan få pengene vil være avhengig av banken man velger, men også hvor stort lånebeløpet er. Det er fullt mulig å få smålån på timen, noe som vil si at du som lånetaker kan få penger på konto i dag. Her snakker vi selvsagt om de litt mindre lånebeløpene, hvor banken kan være relativt sikker på at beløpet vil betales tilbake. Beløp under 50 000 kr vil ofte kunne utbetales relativt raskt, mens jo større beløpet blir jo lengre kan behandlingstiden bli. Så lån per minutt er mulig i teorien, men krever at kreditor betaler ut umiddelbart og at banken er åpen.

Trenger man pengene svært raskt kan det være en god idé å se på hvor raske de ulike tilbyderne er, og hvorvidt de tilbyr mulighet for opplåning. Har man først lånt 20 000 er det en god sjanse for at man kan låne 10 000 ekstra som da også vil bli overført nesten så snart man har søkt. Her er bankene ulike, så det lønner seg å lese om erfaringer andre har gjort seg.

Låne når man har betalingsanmerkning

Når man først har en eller flere betalingsanmerkninger så står man plutselig litt svakere i lånekøen. Mange banker låner ikke ut dersom søker har betalingsanmerkninger, men de finnes også de som gjør det. Med en betalingsanmerkning må man finne seg i at de andre kravene for å få lån blir strengere. Dette kan gjelde for eksempel lønnsnivå, og ettersom sakene behandles individuelt kan det lønne seg å ta kontakt med banken og forklare hvordan situasjonen ligger an.

Med betalingsanmerkning vil man også ofte få et lavere maksbeløp på lånet, og rentesatsene kan være nokså ugunstige. Det lønner seg derfor å ta kontakt med flere banker for å se hvor man kan få de beste vilkårene.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny