Lån uten kredittsjekk – Finnes det?

Thorvald Mansen - Forfatter

Alle kreditorer gjør en kredittsjekk, men den gode nyheten er at kravene kan variere veldig både for forbrukslån og smålån på minuttet. Vi bruker derfor de kreditorene der de med litt mindre kreditt også kan søke lån. Å søke på et lån påvirker ikke din kreditt.

Hvem kredittvurderer deg?

Mange tror kanskje at det er bankene selv som kredittvurderer lånesøkere, men slik er det ikke. I Norge er det faktisk bare fire firmaer som har muligheten til å gjennomføre kredittvurderinger av privatpersoner, og disse har kun muligheten til å gjøre en kredittsjekk av deg hvis det finnes en grunn til det. Det vil si at de må få en henvendelse fra en bank eller lignende før de starter prosessen med kredittvurdering.

De vil så hente inn dine kredittopplysninger, hvilken vil si at de får vite hvorvidt du har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker. Denne informasjonen vil så bli sendt videre til banken, hvor de vil bruke den til å bestemme om de skal gi deg lån.

Nei, nix, nope, nada lån uten kredittvurdering. Du får rett og slett ikke noe lån uten at banken først gjør en kredittsjekk av deg. Dette er ikke noe bankene gjør for å være kjipe, de prøver faktisk bare å sikre både seg selv og deg. Ved å gjennomføre en kredittvurdering får banken vite hvorvidt du har hatt betalingsproblemer tidligere, og hvorvidt de bør ta sjansen på å låne deg penger. Dette er spesielt viktig ved forbrukslån ettersom banken ikke har noe som helst sikkerhet for lånet, og at den eneste måten de får tilbake pengene sine på er at du betaler.

Gjenpartsbrevet

Hver gang det gjøres en kredittsjekk av deg så skal du også få det som kalles et gjenpartsbrev. Dette brevet sendes hjem til din folkeregistrerte adresse, og skal inneholde opplysninger om kredittsjekken. Her får du vite hvem som har bedt om opplysninger, og hvor opplysninger er blitt innhentet. Dette gjenpartsbrevet gir deg også muligheten til å klage på kredittvurderingen.

Du kan kredittsjekke deg selv

Det er fullt mulig å få gjort en gratis kredittsjekk på sitt eget navn, dersom man ønsker å vite hvordan man ligger an. Den sjekken som foretas gratis vil ikke gi deg en poengverdi som sier noe om betalingsevnen din, det vil rett og slett være en utskrift av de opplysningene som foreligger i ditt navn.

Det er også mulig å betale for å få en vurdering som også setter opp betalingsevnen i et poengsystem slik at man har muligheten til å selv vurdere hvordan man ligger an før man søker om nye lån. Har man først fått betalingsanmerkninger så er det dog vanskelig å komme i bankenes «gode bøker» igjen, og derfor lønner det seg å gjøre alt for å unngå disse.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny