Låna 20 000 – 50 000

Thorvald Mansen - Forfatter

Lån over 50 000

Dersom du ønsker lån på dagen, så ta en titt på vår forside der vi har listet kreditorer som tilbyr dette. Vi er konstant i kontakt med kreditorer for å høre hvor fort de kan utbetale sine lån.

Hvor mye kan jeg låne?

Akkurat hvor mye man kan låne vil være avhengig av hva slags økonomisk situasjon man oppgir der man søker om lån. De fleste av bankene starter med et minimumsbeløp på 5000 kr, og går opp til 500 000 eller 600 000 kr. For å få låne høyere beløp må man som regel ha fast jobb og en grei inntekt, og det er også viktig at man ikke har betalingsanmerkninger. Har man en betalingsanmerkning fra tidligere er det fortsatt mulig å få lån, men maksbeløpet vil være lavere enn ellers. Det er ofte lite som skal til før lånebeløpet settes ned.

Når man skal begynne å låne litt større beløp så er det også gjerne slik at bankene blir litt strengere i forhold til hvem de låner ut til. Nå er det viktigere at alt er i orden med kredittsjekken, at man har fast inntekt og at lønnen ikke er så altfor dårlig heller. For de større lånene er det også ofte aldersbegrensninger, og ofte kan minimumsalderen ligge et sted mellom 23 og 25 år.

Større risiko for banken gir strengere krav

Grunnen til at det blir vanskeligere å få lån når beløpet kommer opp i denne størrelsen er selvsagt at man får mer å betale tilbake, og bankene vil dermed ta en større risiko ved å låne ut. Velger man en lang tilbakebetalingstid vil man selvsagt kunne få relativt overkommelige terminbeløp, men velger man dette alternativet får man også til slutt en voldsom totalkostnad. Et lån på 65 000 kan fort få et totalt tilbakebetalingsbeløp på over 95 000 hvis man ikke følger med på hvilke vilkår som inngår i lånet.

Vurder tilbakebetalingstiden

Det bør være mulig å få en oversikt over totale kostnader før man godtar lånet, slik at man allerede ved inngåelsen vet akkurat hva man har sagt ja til. Ved å velge en kortere nedbetalingstid får man ikke bare mindre rentekostnader på grunn av tiden, men man vil ofte også få en bedre rentesats fordi man forplikter seg til å innfri lånet raskere. Her kan det være mange tusenlapper å spare, så det lønner seg å undersøke hvor stor forskjellen blir hvis du velger et år eller kortere tilbakebetalingstid. Det er dog også viktig å huske at man ikke tar seg vann over hodet, det er tross alt bedre å betale litt mer i renter enn å ende opp med en betalingsanmerkning fordi man tok på seg en kortere nedbetalingstid enn hva man kunne betjene.

De aller fleste banker stopper på 500 000 eller 600 000 når det kommer til maksbeløp for forbrukslån. Dette har sammenheng med det at man ikke stiller sikkerhet ved denne typen lån, og at banken dermed tar en kraftig risiko ved å låne ut penger uten å vite om disse kan gjeninnkreves. Her lønner det seg også å ha tunga rett i munnen selv – det lønner seg aldri å låne mer penger enn hva man kan betjene i fremtiden. Det kan være fristende å låne hundretusener til noe man virkelig har lyst på, men det kan fort bli en bittersøt opplevelse.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny