Råd om hvordan du sparer penger på matbudsjettet

Thorvald Mansen - Forfatter

Sammen med husleie eller nedbetaling av boliglån samt bilutgifter er maten den største utgiftsposten. Mat må man ha, og det finnes mange muligheter til å redusere utgiftene på mat og andre varer til husholdningen. Her er fem råd for hvordan du spar penger på matbudsjettet:

  • Handle stort
  • Sammenligne priser
  • Lage nye matretter
  • Handle etter sesong
  • Jakte etter tilbudsvarer
Handle stort

Å handle stort er en god måte å spare både tid og penger på. Handler du hver dag er risikoen for å få høye matkostnader høyere. Ofte handler man rett etter jobb, når man er sulten, og da sklir det lett ned unødvendige varer i handlevognen. Det vil være fordel for ditt matbudsjett hvis du handler en gang i uken i stedet for hver dag. Det er lurt å lage en handleliste før man drar til butikken. Da trenger du ikke spandere halve dagen på matinnkjøp, da du allerede vet hva som skal med hjem.

Å sammenligne priser er veldig enkelt. Det er egentlig bare å se litt nærmere på prislappene på hyllene. Her står enhetsprisen pr. kilo. Ved å sammenligne denne informasjon ser du hvilken vare som er billigst. Står du og velger mellom to like varer er det smart å kjøpe den billigste.

Finne på nye retter

Å finne på nye retter er en utmerket måte å spare penger på matbudsjettet. Samtidig er det gøy å eksperimentere på kjøkkenet. Et klassisk tips er å erstatte kjøtt med bønner. Kjøtt er dyrt,bønner er betydelig billigere. Nå er du kanskje ikke så interessert i å spise bønner. Da er det andre alternativer blant ingrediensene som kan erstattes. Må du virkelig spise delikatessepølser? Er det kanskje greit med ordinær pølse? Samtidig som du tenker på hvordan du kan lage billigere middag, kan du også beregne hvor mye frokosten koster hver dag. Frokostblandinger og yoghurt med smak blir dyrt i lengden.

Handle etter sesong

Å handle etter sesong er et smart valg for deg som spiser mye frukt og grønnsaker. Hver frukt og grønnsak har sin sesong. Et jordbær er for eksempel veldig mye dyrere i desember enn i juli. Finn ut hvilke tidspunkter på året ulike grønnsaker og frukter er billigst.

Reklameblader

Å bla i reklameblader fra butikken og klippe ut kuponger er noe bare gamle folk gjør, tror du. Ja, mange eldre har litt mindre penger og må utnytte hver eneste krone, men det er skader ikke oss andre heller å ta en rask titt i reklamebladene for å se etter spesialtilbudene.. Se nærmere etter tilbud på store pakker. Man kan nemlig spare veldig mye penger på å kjøpestore pakker.

Forfatter Thorvald Mansen

Forfatter Thorvald Mansen Forfatter

Thorvald Mansen

Spesialiserer seg skriftlig om økonomi og lån til web og avis. Over 10 års erfaring, hvorav 5 år som forfatter. Les mer om oss »

Meny